CO2

De ondergrondse speleoomgeving bevat kooldioxide (CO2) tot 1,4 procent. Dit maakt de ademhaling dieper en heeft gunstige effecten op het cardiovasculaire systeem.

Luchtdruk

De atmosferische luchtdruk is in de kliniek hoger dan bovengronds (32,8-38,0 mm Hg). Dit bevordert een partiële zuurstofdruk en daarmee een betere opname van de zuurstof door het lichaam. 

Luchtzuiverheid

De speleokliniek staat bekend om de hoge zuiverheid van de lucht. De hoeveelheid micro-organismen is te vergelijken met de lucht in de operatiekamers. Maar wat het microklimaat pas echt uniek maakt, is het feit dat deze zichzelf zuivert. Waterdruppels in de lucht omhullen de stofdeeltjes en micro-organismen. Daarnaast zuiveren de klei en het zout de lucht met hun bacteriedodende werking. 

Kaliumchloride (KCI)

Reguleert pH-waarde van het bloed, normaliseert bloeddruk, helpt om vermoeidheid, slapeloosheid, elimineert droge huid, activeert de hartspier, regelt vochtgehalte en verbetert stofwisseling in de cellen en bevordert hun groei, verwijdert de verstoringen van de nier- en spijsverteringsfuncties, heeft antiallergische werking.

Natriumchloride (NaCI)

Een belangrijke intracellulair element dat voornamelijk een rol speelt bij de normalisatie van bloeddruk, watermetabolisme, activering van spijsverteringsenzymen. Daarnaast reguleert het zenuw- en spierweefsel en heeft het een antibacteriële werking.

Magnesiumchloride (MgCI₂) 

Speelt een rol bij botvorming, verbetert bloedtoevoer naar de hartspier, reguleert de werking van het zenuwweefsel, activeert 300 enzymen in het lichaam, voorkomt verkalking van organen en weefsels en bevordert de stofopname in de cel.

Broom (Br) 

Kalmeert het zenuwstelsel en is betrokken bij de regulatie van het centrale zenuwstelsel, heeft invloed op de functie van de geslachtsklieren en de schildklier.

Calcium (Ca) 

Helpt bij de opbouw en het onderhoud van de botten, helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam.