Wat gebeurt er tijdens speleotherapie in kaliummijnen? 

De lucht van de kaliummijn heeft helende eigenschappen. Deze is verzadigd met deeltjes met een hoge ionisatie en spoorelementen die gunstig zijn voor het lichaam. Bij het ademhalen komen ze in het bloed terecht en hebben een positieve invloed op de samenstelling van het bloed: ze normaliseren histamine in het bloed, verbeteren het koolhydraat en de eiwitstofwisseling. Sporenelementen in het gesteente krijgen sneller toegang tot biochemische processen in het lichaam dan medicatie. Dankzij de hoge concentratie van ionen in de lucht onder de grond zijn er bijna geen resten van stof, bacteriën en allergenen aanwezig.

In een kaliummijn word je beschermd tegen de invloed van schadelijke omgevingsfactoren: verontreinigingen, gassen en elektromagnetische velden. Het aantal microben in de lucht is slechts 130-500 per kubieke meter, terwijl de lucht van gebouwen doorgaans als schoon wordt gezien als het aantal microben niet hoger is dan 1.500 per kubieke meter. Door de werking van radon (in kleine doses) worden cellen getransformeerd, ontstaat een verjongingseffect, normaliseert de activiteit van het cardiovasculaire systeem, vermindert de intensiteit van ontstekingsprocessen en wordt de immuniteit verhoogd. De behandeling wordt gehouden met gedempt licht en zachte achtergrondmuziek. Wanneer bezoekers gaan slapen, doen ze dat (dankzij de afscherming van de buitenwereld en het bijbehorende lawaai) een met gevoel van complete rust.

Resultaten na de speleotherapie 

Speleotherapie is een van het meest veelbelovende niet-medicamenteuze behandelingen van bronchiale astma (BA), chronische obstructieve longziekte (COPD) en allergische aandoeningen (rinitis, pollinosis, dermatitis). De therapie voorkomt de progressie van deze ziekten in de vroege stadia en heeft geen negatieve bijwerkingen. Het therapeutisch effect in de bijna dertig jaar van de instelling ligt consistent op niet minder dan 97 procent.

Het belangrijkste effect wordt bereikt bij:

  • Patiënten met allergische vorm van bronchiaal astma (sterke vermindering van acute verstikkingsaanvallen bij 99,3 procent, volledige stopzetting aanvallen van ademnood na het voltooien van de behandeling bij 42 procent).
  • Bij patiënten met chronische bronchitis (sterke verlaging of volledige verdwijning van dyspnoe met een aanzienlijke verbetering van slijmlozing bij 74 procent, steeds zeldzamer en productieve hoest tot aan de volledige stopzetting bij 33 procent).
  • Na herhaalde kuren van speleotherapie duurt langer gevestigde en aanhoudende remissie:
  • Bij licht astma: ruim 3 tot 5 jaar
  • Bij zwaarder astma: ruim 1,5 jaar
  • Bij ernstige vorm van bronchiaal astma: ruim 3 maanden en langer