Bestel het boek

Nu bestellen

Normaal: € 29.95 
Via BelMedical: € 26,95

Proloog | Speleotherapie: een cadeau voor uw leven

Iedereen wil een lang en gezond leven. Toch slaagt niet iedereen daarin. Dat kan komen door eigen schuld, maar ook door conserveringsmiddelen in voedsel, besmet water, vervuilde lucht van steden, snelwegen en interieur of stress thuis en op het werk. Al deze zaken vormen een plaag voor de moderne samenleving, maar zijn niet door een pil of injectie te verhelpen.

In de loop der jaren werden verschillende hulpmiddelen aangegrepen voor een gezond leven: biologische voeding, artesische waterbronnen, innovatieve technologieën... Uiteindelijk werd nog een opvallend hulpmiddel aan dat rijtje toegevoegd: de zoutmijn. Ongewoon, onrealistisch maar tegelijkertijd natuurlijk en o zo effectief!

Verbeterde levenskwaliteit
We hebben het over speleotherapie, een therapie afkomstig uit Duitsland en overgenomen in ondergrondse zoutmijnen in Polen en Oekraïne, en later in de kaliummijnen van Rusland en Wit-Rusland. Tienduizenden mensen – volwassenen en kinderen – hebben hun behandeling succesvol afgerond: hun levenskwaliteit verbeterde aanzienlijk. Uit onderzoek blijkt dat speleotherapie het effectiefst is in kaliummijnen.

Het bijzondere aan deze behandeling is dat er geen moed voor nodig is. Geen pijn, injecties, pillen of zelfs maar inspanning. Speleotherapie is zo gemakkelijk en natuurlijk als het leven zelf. Je haalt adem, je zit, je ligt, leest, praat, zingt, sport, mediteert of doet oefeningen. Het unieke ondergrondse microklimaat is geen afleiding, maar behandelt ongemerkt en effectief uw kwalen. Een verblijf in een speleoziekenhuis verandert uw leven ten goede.

Eindelijk voetballen
Je had hem moeten zien, die twaalfjarige jongen uit Kazachstan. In het speleoziekenhuis in Soligorsk (Wit-Rusland) huilde hij van vreugde. Na jarenlang in sport en spel te zijn belet door een hardnekkige allergie, kon hij in de ondergrondse mijn eindelijk eens probleemloos voetballen. Zijn verblijf van slechts enkele dagen heeft zijn leven drastisch veranderd. Na zoveel jaren mocht hij kennismaken met een gewone jeugd: een jeugd van sport, spel en beweging.

Het speleoziekenhuis in Soligorsk en de daar gegeven therapieën worden voortdurend geobserveerd en geanalyseerd door gekwalificeerde artsen. Ook schrijven zij rapporten over de resultaten van de behandelingen. Ooit, een jaar of veertig geleden, was er slechts ruimte voor dertig patiënten in de kaliummijn van Berezniki (Perm, Rusland). Vandaag de dag ontvangen de ondergrondse speleoklinieken in Soligorsk honderden patiënten per dag.

Gunstige invloed
Het inademen van zoute lucht heeft een gunstige invloed op het lichaam, in het bijzonder op dat van kinderen. Daarnaast heeft het geen bijwerkingen, is het onschadelijk en wordt het gecombineerd met een aantal andere behandelingsmethoden.

Meer dan veertig jaar was ervoor nodig om de nieuwe behandelingen te ontwikkelen, te testen, te realiseren én (vanwege de taalbarrière) bekend te maken aan het grote publiek in het Westen. Vooral voor kinderen met een handicap of mindervalide ouderen die beroofd zijn van de frisse buitenlucht, is het speleoziekenhuis in Wit-Rusland een aanwinst.

Maar hoe kan dat? Waarom verbetert en verlengt zoute kaliumlucht ons leven? Wat is zoutaerosol en welke rol spelen negatieve luchtionen in onze vitale gesteldheid? Wat zegt de wetenschap erover? Wat zijn de resultaten? En waar kunnen deze behandelingen plaatsvinden? Dit alles (en meer!) leest u in ’s werelds eerste wetenschappelijke monografie over dit onderwerp: Salty Air Therapy van professor G. Fainburg, tevens een van de oprichters van de behandeling. Ook gaat hij uitgebreid in op de vraag wat lucht is en welke invloed lucht heeft op ons lichaam. Bestel dit boek nu bij BelMedical.