Wat is halotherapie?

Halotherapie is bedoeld voor de behandeling van patiënten met contra-indicaties voor de afdalingen in de ondergrondse afdeling voor speleotherapie, maar ook voor kinderen van 3 tot 10 jaar. De muren van de halokamer zijn bedekt met een decoratieve zoutlaag. De in de kamer aanwezige halogenerator verspreidt daar zout aerosol. Door de krachtige mechanische werking krijgen fijne zoutdeeltjes een negatieve lading en een hoge oppervlakte-energie. Bij de symbiose met luchtmoleculen treedt lucht ionisatie in. Hierdoor ontstaat ongeveer het microklimaat van de ondergrondse afdeling. Licht negatieve ionen zijn de extra factor van het therapeutische effect op het lichaam en de bacteriereiniging van de omgeving in de ruimte. 

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de psychotherapeutische werking van de halokamer. Daarom heeft de complexe behandeling ontspannende muziek met een zacht licht. Tijdens de sessie, liggen de patiënten op comfortabele ligstoelen. Dit alles versterkt het therapeutisch effect. 

Met Halotherapie treedt een therapeutische werking op:

  • Ademhalingsstelsel: ontstekingsremmend en anti allergisch effect, luchtwegverwijding.
  • Centraal zenuwstelsel: vermindering van vermoeidheidsklachten, rustgevend, licht kalmerend, pijnstillend effect, anti-stressgevoel.
  • Stofwisselingsprocessen: verhoging van de oxidatie- en reductieprocessen, stimulatie van koolhydraat, eiwit en waterstofwisselingen.
  • Bloedcirculatiestelsel: daling van de bloeddruk, verbetering van de microcirculatie, krampstillend effect.
  • Bloedsysteem: normalisatie van het bloedbeeld, verhoogd niveau van hemoglobine, normalisatie van elektrolytenuitwisseling, immuno-modulerend effect.